Welgelegen Groep

Beheer en ontwikkeling van vastgoed

Charging Bull

Hij is indrukwekkend; één en al kracht en moed.

Ieder kunstwerk heeft inhoud, betekenis. Om die te analyseren, moet het gaan over onderwerp, vorm, materiaal, techniek, bronnen, sociaalhistorische context en last but not least: de bedoeling van de kunstenaar. Inhoud is immers niet hetzelfde als onderwerp; het onderwerp is slechts een deel van de inhoud. ‘What you get’ is zelden uitsluitend ‘what you see’.

Het onderwerp van de beroemde Charging Bull is on- middellijk herkenbaar: een forse stier in aanvalshouding. Door middel van de scharnierpunten in zijn schouders en ruggengraat heeft hij zijn zwaartepunt op zijn linkerzijde geplaatst; hij heeft zijn rug enigs- zins gekromd om zich nóg groter te tonen. Zijn nek is gestrekt en zijn kop houdt hij een beetje naar beneden. De enorme spiermassa is duidelijk zichtbaar, zijn lijf lijkt bevroren in een wervelende beweging. De hoorns zijn groot, als van een prehistorisch oerrund. Zijn bovenlip is opgetrokken, zijn neusgaten staan wijd open; er zou zomaar stoom uit kunnen komen. Zijn oren zijn gespitst. Zijn staart zwiept omhoog tijdens de galop.

“Welgelegen; my Wall Street bull.”

Hij is indrukwekkend; één en al kracht en moed. Charging Bull is ogenschijnlijk realistisch. Toch ontbreken details (zo is er niets van een vacht te zien). Deze stier is enigszins geabstraheerd, wat zijn impact alleen maar groter maakt. Charging Bull is daarbij niet zo angstaanjagend als hij lijkt. De opgetrokken bovenlip is ook op te vatten als een glimlach. Voor kinderen is hij magisch, als een figuur uit een tekenfilm. Hij nodigt uit tot aanraken. Het oppervlak, de huid, vraagt om een streling. De miljoenen toeristen die in New York op de foto gaan met de sculptuur lijken vooral gebiologeerd door zijn forse testikels, die volgens de mythe geluk brengen. Maar ook menig investerings- bankier raakt de stier op weg naar zijn kantoor op Wall Street in het voorbijgaan aan uit bijgeloof.

Meer weten? Bekijk de video »